Градът

Брацѝгово е град в Южна България. Той се намира в Област Пазарджик и е в близост до градовете Пещера и Кричим. Градът е административен център на община Брацигово.

География

Брацигово се намира в полите на Родопите, в котловина, която се проветрява на запад от Пещерската котловина и на север от Тракийската низина. Местният климат е мек и лютите студове и големи горещини са рядко срещано явление. Брациговци се радват на красива пролет и топла есен. Заради мекия климат в миналото основен поминък за населението е било отглеждането на маслодайна роза, която по качества не отстъпва на казанлъшката и карловската роза. На 3-4 километра южно се намира селоРозово, от което се откривала гледка към розовите насаждения на брациговци. Понастоящем този поминък се възражда и много хора отглеждат маслодайна роза, като основните пазари са Япония и Франция.

Местните хора смятат, че брациговската маслодайна роза е не само по-маслодайна от тази в Казанлъшко и Карловско, но е най-маслодайна в света.Рандеманът на Карловската роза е бил 7, на Казанлъшката – 9, а на Брациговската – 11. Маслодайността зависи не само от вида на розата, но и от климата. Денем слънцето в Брацигово грее силно, а вечер от планината слиза прохлада, които са много важни за растежа на розата и за нейната маслодайност.

Община Брацигово има 10 768 жители и включва един град и шест села. Разпределението на населението по населени места е следното:

Към 03.08.2004 г. населението на общината до 18-годишна възраст е 1921 души – 17,8%, 3139 човека – 29,1% над 62-годишна възраст за мъжете и 57 г. за жените, а в трудоспособна възраст са 5708 човека, или 53% от населението.

Най-голям е относителният дял на младите хора до 18 години в с. Исперихово – 555 човека, 28,2% , и в гр.Брацигово 915 човека – 19,5%, а на тези в пенсионна възраст в с. Жребичко – 97 човека – 53,6% и в с.Равногор – 890 човека – 53,5%.

Средната гъстота на населението в Брацигово е 49,6 души/км2.

История

Античност

Археологическите данни посочват наличие на праисторически хора по тези места. Доказано е, че по тези земи е обитавало тракийското племе беси. За това, че тук са живели траки, говорят редица факти: При разкопките на една от могилите в местността „Клисурата“ са намерени останки от тракийско погребение. При прокарване на шосето за село Равногор през 1924 г. е открит зидан гроб. През 1926 г. при строежа на ж.п. линията Брацигово – Пещера, край местността „Пърлеви чешми“ са изкопани древни железни оръдия, наподобяващи сърпове. През 1928 г. при каптиране на извора в местността „Св. Троица“ са намерени монети от 4 в. преди Христа, както и монети от II и IV век. От околностите на града произхожда единична находка на бронзова монета на тракийския град Одрюза(днешен град Пловдив),“Тип 2″(ІІІ-ІІв.пр.н.е.),по класификацията на К.Кисьов – директор на РИМ-Пловдив,който по настоящем се съхранява в частна колекция в Стара Загора.

През 46 г. пр.н.е. римският император Клавдий покорява траките и превръща земите им в провинция Бесика. Римляните постепенно ги приобщават към своята култура, като строят пътища, сгради и др. Така например, местността „Въртян камен“ е осеяна от стари зидове. Има много бели камъни, чужди по произход на местността. Тук са изровени сечива, монети, глинени гърнета, кюпове и др. съдове. През 1927 г. е намерена бронзова статуетка на Атина Палада в местността „Лупово“ (на латински lupus значи вълк). До местността „Въртян камен“ е прокаран калдъръм, поради което местността се нарича Друма. А местността „Кръстец“ е останала с името си като кръстопът на римски пътища. От римско време е местността „Банището“, сега минерален извор на Брацигово. Наследство от римско време е и рударството. В местността „Барутчийницата“ има запазени дебели слоеве от сгурия – белег за топени руди и метали. От римско време са останали и редица религиозни култови обичаи, какъвто е Празникът на русалките на Спасовден.

Средновековие

Синджирли бунар – построен е през 1813 г. Тук на 21 април 1876 г.Васил Петлешков обявява въстанието на Брациговския въстанически пункт.

През 578 г. славяните окончателно се настаняват на Балканския полуостров. Край Брацигово има местност „Драгуница“, за която се предполага, че носи името на славянското племе драговичи. Предполага се, че от времето на славянските задруги са останали такива големи родове в Брацигово като Търпоманови, Ликоманови, Юрукови, Петлешкови и особено Гюлеметови.

Ново време

На 3 май (21 април – стар стил) 1876 г. Васил Петлешков обявява начало наАприлското въстание в Брацигово. Сражението в Брацигово е едно от най-кръвопролитните, но въстанието е потушено, а Васил Петлешков заловен жив и измъчван до смърт.

В 1895 година в града се създава комитет на Македонската организация, начело с Иван Гачев. През юли 1895 година Гачев информира Македонския комитет, че в града има 200 доброволци за четите.[1] На 21 юни 1899 година в Брацигово е основано дружество „Васил Петлешков“ на Македонската организация с пръв председател Иван Гачев, секретар Петър Грънчаров и касиер Иван Иремиер.[2]

Съвремие

Брацигово е град от 1892 година, а от 1977 година става и общински център. При избухването на Балканската войнав 1912 година 5 души от Брацигово са доброволци в Македоно-одринското опълчение.[3].

Религии

Камбанарията на църквата „Свети Йоан Предтеча“

Населението в града е източноправославно. Градът се слави с най-високата православна камбанария на Балканския полуостров, която се намира в църквата „Свети Йоан Предтеча“. Построена е през 1884-1886 г. от майстор Иван Драгов и е с височина 35 метра.

Икономика

Действащите фирми на територията на община Брацигово са около 40. Основните отрасли на промишлеността, развивана от предприятията на територията на общината, са:

Шивашка промишленост

 • „Фида“ АД — работи основно на ишлеме по заявки, ръстове и материали на клиента, главно с италиански фирми.

Дървообработваща промишленост. В общината съществуват няколко дървообработващи предприятия, специализирани в производството на дограма, дървени сглобяеми къщи, дървени палети, различни дърводелски услуги, мебели и др.

 • „Бял бор“ АД
 • ЕТ „Аквамарин“
 • „Илия Илиев“ ЕТ
 • „Превренстрой“ СД
 • „А И Г — А. Пашкулев“ ЕТ
 • Кооперация „Сила“

Хранително-вкусова промишленост

 • „Равногор“ ООД – с. Равногор, с предмет на дейност преработка на мляко и производство на млечни продукти
 • „Екомес“ ООД – с. Козарско, с предмет на дейност производство на колбаси
 • „Бенабра“ ООД – гр. Брацигово, с предмет на дейност бутилиране на минерална вода и производство на безалкохолни напитки
 • „ЕТ ВИГ – Васил Геров“, с предмет на дейност бутилиране на минерална вода
 • Консервена фабрика – с. Бяга

Добивна, строителна и занаятчийска промишленост

 • „Мрамор Риолит“ АД — производство на изделия, сувенири и облицовки от риолит и мрамор
 • „Спектър-Керамик“ ООД — производство на сувенири
 • „Карт Инвест — К. Карталов“ — производство на мраморни изделия и облицовки
 • „ВОМАД – А. Дамов“ ЕТ — производство на мраморни изделия и облицовки
 • ЕТ „Граматиков“ – строителна фирма
 • ЕТ „Превренстрой“ – строеж и монтаж на къщи
 • „Братя Пашкулеви“ – строеж и монтаж на сглобяеми къщи

Забележителности

Църквата „Св. Йоан Предтеча“

Музей на брациговската архитектурно-строителна школа през Възраждането

Община Брацигово има богато културно-историческо наследство. На територията на общината има много веществени доказателства, оставени от траки, римляни, славяни и българи.

 • Могилите в с. Равногор са с тракийски произход. Тук е най-голямата куполна тракийска гробница в България. Тракийските гробници са от раннохристиянската църква в с. Исперихово.
 • Паметници от римската епоха са крепостта от XII век „Ватрахокастрон“ край Брацигово и много мостове, римски пътища и светилища.
 • Градски исторически музей, в който се съхраняват много снимки и документи, вещи и оръжие, проследяващи историята на селищата и борбите на техните жители по време на Априлското въстание. Музеят е част от Стоте национални туристически обекта.
 • Паметник на Васил Петлешков на лобното му място .
 • Дамовата къща е паметник на културата и туристически комплекс.
 • Читалище „Трендафил“, основано през 1874 г. със средства на Васил Петлешков, е културно средище до Освобождението и след него.
 • Етнографска експозиция – забележителен архитектурен паметник, в който са представени занаяти: розопроизводство, кацарство, тъкачество и др.
 • Експозиция „Брациговска архитектурна школа“ представя дейността на брациговските майстори в Османската империя.
 • Експозиция в родната къща на Васил Петлешков.
 • Църквата „Св. Троица“ в с. Жребичко и Брациговската църква – строени през1831 г.
 • Културен дом, строен през 1956 г.

На територията на община Брацигово има обявени шест защитени територии. Всички защитени обекти попадат в горския фонд и се стопанисват и опазват от ГС – Пещера. Състоянието им е задоволително.

 • Защитена местност „Атолука“. Намира се в землището на Брацигово и Равногор и заема площ от 318,2 ха.
 • Защитена местност „Тъмра“ – в землището на Брацигово и Розово. Площта ѝ е 537,3 ха.
 • Историческото място „Винище“ – в землището на с. Равногор с площ 27,5 ха.
 • Вековно дърво Бук Д.Р. № 515 – с. Розово.
 • Архитектурен резерват – с. Жребичко.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s