Новини

Интервю за http://www.pzsport.info:

Любомир Димитров, Президент на ФК Брацигово: Амбициран съм до краен предел да браня честта на ФК Брацигово!

Любомир Тодоров Димитров е роден на 8 януари 1984 г. в Брацигово. Играл е във всички юношески формации на клуба и е бил и капитан на тези формации. Играл е и при мъжете на различни постове, но най-често като нападател (дясно крило). В момента има собствен бизнес в София. От 2012 година е в управителния съвет на ФК Брацигово, а сега заема поста изпълнителен директор и се занимава с всички дейности в клуба като движи организацията и следи всичко да е на ниво. Направихме интервю с него, за да ни разкрие какво се случва с футбола в Брацигово и със строежа на най-модерното съоръжение в областта. Ето какво сподели той специално за pzsport.info:

Как се запали по футбола?

Първото ми организирано мероприятие бе турнир по футбол през 1994 г. в начално училище. Там участваха осем отбора в начални училища от община Брацигово. Отборът, в който взех участие, спечели турнира, а аз спечелих грамота за най-много вкарани голове. От тогава се запалих по този спорт.

Кои са любимите ти отбори в България и в чужбина?

Имам два любими отбора, но никога не съм бил луд фен. Това са ЦСКА и Ювентус.

Къде виждаш ФК Брацигово след 5 години?

Не мога да кажа след пет години какво ще се случи, но определено в клуба се работи правилно и това неминуемо ще даде резултат. Имаме две гарнитури деца и юноши старша, на които разчитаме да има футбол на добро ниво и след нас.

Кое е по-лесно – да играеш или да ръководиш клуб?

Определено отвън е по-трудно. Там се изисква отговорност преди по време и след мача дори. Отговорностите, които се поемат, са много повече от тези на футболист, а и като всеки нормален човек се стремя всичко да е както трябва.

Какви са предизвикателствата пред един аматьорски футболен клуб?

Основното предизвикателство пред един аматьорски футболен клуб, е да съумее да поддържа едно постоянно ниво на игра. Треньорите да успяват да мотивират момчетата си да водят тренировъчен процес. Това според мен се постига с местни футболисти какъвто пример сме ние. Когато дойдат отнякъде пари, поставят се високи цели и даденият отбор заиграе сезон два силно с външни футболисти, обикновено след това изчезва от футболната карта или в по-добрия случай заиграва в „кучешката група“. Налице през годините са много такива примери.

Какви са разходите и как ги осигурявате?

Разходите в едно такова сдружение, какъвто е ФК Брацигово, са много и винаги не достигат средства. Като се започне от това, без което не може – таксите на съдии, охрана,доктор. За екстри като екип, футболни обувки, хонорари за дадени футболисти, треньори та дори и банкет след това, се търсят средства от спонсори.

Ще промени ли реконструкцията на стадиона целите на клуба и как ще се впише сред останалите стадиони в областта?

На този въпрос ще ви отговоря отзад напред. И дума не може да става за съревнование с които и да е стадиони от областта. В Брацигово се изгражда едно супер модерно съоръжение от най-ново поколение системи. Като се започне от поливни системи, които са под земята и се стигне до гръмоотводите, които са монтирани над ВИП ложите, всичко се изпипва до най-малкия детайл, но за реконструкцията на стадиона ни ще разкрия повече в един последващ разговор. Определено, новото ни съоръжение ще донесе повече самочувствие на фенове и футболисти. Отсега още преди да е приключил проектът има вече интерес от състоятелни хора и фирми да поемат отбора. Но ние от ръководството сме решили в близки година две, да не поставяме високи цели и да не влизаме в уговорки, с който и да било поради една единствена причина и тя е, че когато тръгнем да атакуваме първото място, да гоним „В: група и дай Боже по-нагоре, ние безспорно трябва да заменим 90% от футболистите си. Затова ще дадем първо възможността на нашите местни футболисти на това поколение, което вече 10 години поддържа отбора да изпитат удоволствието от играта на модерния стадион.

Какви са перспективите пред детско юношеския футбол в Брацигово?

Със случващото се в Брацигово перспективите стават по-големи и пред нашите детско-юношески школи. Във ФК Брацигово работим и по проект, в който предвиждаме да станем спортен център и на селищната ни система. Новото спортно съоръжение ще ни даде и възможност да развиваме други спортове извън футбола.

Има ли дефицит от треньорски кадри в аматьорския футбол?

Според мен не само в аматьорския футбол,но и във всяка една област има дефицит на качествени кадри. Като започнем от образованието та стигнем до физическото възпитание. Всичко е на едно много ниско ниво, но за огромно съжаление, това е реалността в Република България.

Месите ли се в работата на треньора?

Когато вече видях, че има крещяща нужда от треньор за отбора ни, аз направих няколко срещи с доказани и по-недоказани треньори. Нормално всеки първо ме питаше какъв ще е хонорара му, а аз им отговарях: никой няма да се меси в работата ви. Така че категорично отговарям на въпроса ви, треньора сам и единствено той си взима решенията, за което си носи и отговорността.

Кое Ви амбицира и кое може да Ви накара да се откажете от ръководството на футболния клуб?

Амбицира ме мързеливостта на немърливостта към управлението на ФК Брацигово от предишните. На този етап, аз съм амбициран до краен предел и да водя битка с всеки за честта на ФК Брацигово. Не ми харесва структурата и управлението на областния ни съвет. Тук е момента да кажа, че ние футболните клубове, сме хората ,които даваме парите на зоналния съвет под всякаква форма, било то такси и хонорари и те трябва малко да се ощипят и замислят, че тази работа им е даденост.

Какво ще пожелаете на феновете и играчите на ФК Брацигово?

Искам да кажа на всички фенове, не само на тези от град Брацигово да посещават повече мачовете от регионалните ни първенства и да проявяват повече уважение към състезателите, а на всички футболисти предимно да са здрави и да не забравят, че преди всичко това е само една игра.

Какви са ви впечатленията от нашия сайт и какво ще пожелаете на читателите му?

Сайтът Ви в последните години набра голяма скорост, ако мога така да се изразя. С всяка изминала година на читателите ви се увеличават, а вие от своя страна отразявате коректно събитията. На читателите искам да пожелая и кажа повече да посещават вашия сайт и да бъдат по-умерени и реалистични в коментарите си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s